فهرست مطالب

زیست شناسی گیاهی ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1392)

فصلنامه زیست شناسی گیاهی ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا حسینی، لطیفه پوراکبر * صفحات 1-12

    آلودگی های خاک با فلزات سنگین یکی از مشکلات جدی برای محیط و همچنین، یکی از تنش های محیطی مهم برای گیاهان محسوب می شود. روی، به عنوان عنصری ضروری برای رشد و نمو گیاهان نقش ساختاری و عملکردی فراوانی در بسیاری از فرآیندهای ساخت و ساز گیاهان بر عهده دارد، ولی مقدار اضافی آن به ویژه در خاک های اسیدی عامل محدود کننده رشد محسوب می شود. در این بررسی، دانه رست های 5 روزه ذرت به مدت 10 روز در شرایط هیدروپونیک، با سولفات روی صفر، 400 و 600 میکرومولار و همچنین، مالیک اسید و سیتریک اسید (32/0 میلی مولار) به همراه غلظت های روی تیمار شدند. پس از برداشت، وزن خشک، طول ریشه و اندام هوایی، میزان مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، گلوتاتیون ردوکتاز و گایاکول پراکسیداز) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که وزن خشک، طول ریشه و اندام هوایی با افزایش روی کاهش یافت، در حالی که میزان مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی با افزایش غلظت روی افزایش پیدا کرد. همچنین، در حضور اسیدهای آلی (مالیک اسید و سیتریک اسید) آثار سمیت در گیاه کاهش یافت. به طور کلی، فلز روی در غلظت بالا باعث ایجاد آثار سمی در گیاه ذرت شد، در حالی که حضور اسیدهای آلی باعث تعدیل آثار سمیت در این گیاه شد.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانی، اسید آلی، پراکسید هیدروژن، سمیت روی، مالون دی آلدئید
  • سروش کارگر خرمی، رشید جامعی، سیاوش حسینی سرقین صفحات 13-26
    در پژوهش حاضر، گیاهان بامیه به مدت 12 روز در معرض باندهای مختلف اشعه فرابنفش قرار گرفتند. پس از تیمار، طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک، میزان رنگیزه های فتوسنتزی، قندهای احیا کننده، پروتئین کل و سطح برگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان آنها تحت تاثیر اشعه فرابنفش به ویژه UV-B و UV-C به طور معنی داری کاهش یافته است. علاوه بر این، در مطالعات ساختاری نیز مشاهده شد که ضخامت اندام های مختلف کاهش و میزان تراکم و شاخص روزنه ای و طول افزایش یافته است. در بررسی تاثیر اشعه فرابنفش روی اپیدرم ساقه، برگ و دمبرگ مشاهده شد که میزان طول سلول ها کاهش و عرض آنها افزایش یافته است. نتایج نشان داد که اشعه UV-B و UV-C دارای آثار زیانبار بر روی بامیه است، در حالی که UV-A دارای آثار زیان بار نیست.
    کلیدواژگان: آناتومی، اشعه فرابنفش، پروتئین، رنگیزه، گیاه بامیه، قند
  • سمانه رحمت زاده، جلیل خارا، سید کمال کاظمی تبار صفحات 27-40
    میکوریزها فراهم آورنده اجتماعی همزیست هستند که در آن، میکوریز کربن را از گیاه به دست می آورد و در ذخیره فسفر را برای گیاه فراهم می کند. گیاه پروانش (Catharanthus roseus L.) به علت تولید دو آلکالوئید دارویی وینبلاستین و وینکریستین بررسی شده است. در این بررسی، تریپتوفان به عنوان پیش ساز این آلکالوئیدها در شرایط کشت بافت استفاده شده است. آغشتگی (کلونیزاسیون) گیاه توسط میکوریز، به رشد و حیات گونه های متعددی در طول سازگاری به عنوان مهم ترین چالش کشت بافت، کمک کرده است. به همین منظور، گیاهچه های حاصل از باززایی تحت تیمار غلظت های مختلف تریپتوفان، در شرایط آغشتگی میکوریزی تحت سازگاری قرار گرفته، شاخص های رشدی و بیوشیمیایی اندام هوایی آنها بررسی شد. نتایج حاصل از اندازه گیری طول، وزن تر و خشک، محتوای قندهای محلول و پروتئین کل و همچنین کلروفیل های a و b اندام هوایی بیانگر نقش مثبت این دو تیمار بر رشد گیاهچه های پروانش در طول سازگاری بود. بیشترین میزان طول و وزن تر و خشک اندام هوایی در نمونه های همزیست با Glomus versiforme و به ترتیب تحت تاثیر تیمار های صفر، 150 و 350 میلی گرم در لیتر تریپتوفان به دست آمد. همچنین، بهترین نتیجه حاصل از اندازه گیری مقدار پروتئین کل و قند های محلول نیز در همزیستی با G. versiforme و تحت تیمار350 میلی گرم در لیتر تریپتوفان مشاهده شد. در نهایت، بررسی نتایج حاصل از اندازه گیری محتوای کلروفیل های a و b نشان داد که بیشترین میزان این شاخص ها به ترتیب در نمونه های همزیست با G. versiforme و G. etunicatum تحت تاثیر تیمار 250 میلی گرم در لیتر تریپتوفان است.
    کلیدواژگان: باززایی، پروانش، سازگاری، میکوریز
  • پرژک ذوفن، عاطفه سعادت خواه، سعادت رستگارزاده صفحات 41-56
    گیاهان به علت استفاده از آب، خاک و هوا، در تغییر شرایط بوم شناختی مشارکت مهمی دارند و می توان از آنها برای پاکسازی بوم نظام های آلوده به انواع آلاینده ها نظیر فلزات سنگین استفاده نمود. در این مطالعه، میزان تجمع فلزات سنگین Ni، Mn، Zn، Fe و Pb در خاک و پوشش گیاهی اطراف مناطق صنایع تولید فولاد در جنوب شرق شهر اهواز واقع در جاده بندر امام- ماهشهر بررسی شد. نتایج این مطالعه میانگین غلظت فلزات به صورت قابل تبادل در نمونه های خاکی مناطق بررسی شده را به صورت Fe>Mn>Zn>Ni میلی گرم بر کیلو گرم نشان داد. بیشینه میزان تجمع Fe در پوشش گیاهی در بخش هوایی گیاه علفی Taraxacum kotschyi و در تیپ درختی Conocarpus erectus با مقادیر 891 و 30/860، Zn و Mn در بخش هوایی گیاه علفی T. kotschyi با مقادیر 63/108 و 90/93 و بیشترین مقدار Ni در تیپ درختی Eucalyptus camaldulensis 86/10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن خشک اندازه گیری شد. مقدار Pb در خاک و پوشش گیاهی قابل تعیین نبود. نتایج حاصل از محاسبه عامل تغلیظ زیستی و عامل انتقال مبین آن است که در بیشتر موارد و برای بیشتر فلزات مطالعه شده این شاخص ها بالاتر از یک است. بر اساس این مطالعه، غلظت فلزات در پوشش گیاهی منطقه از حد آستانه تعریف شده برای گیاهان بیش تجمع دهنده کمتر است، با این حال تصور می شود که گونه های گیاهی انتخاب شده توانایی تجمع و انباشت فلزات مطالعه شده را در بخش هوایی خود دارند.
    کلیدواژگان: تجمع دهندگی، عامل انتقال، عامل تغلیظ زیستی، فلزات سنگین
  • زهرا رضایت مند، رمضانعلی خاوری نژاد، غلام رضا اصغری صفحات 57-70
    در این پژوهش، اثر سالیسیلیک اسید (SA) خارجی در غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر بر برخی فرآیندهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه درمنه کوهی تحت سه سطح شوری (صفر، 50 و 150) میلی مولار بررسی شد. شوری به تنهایی شاخص های رشد گیاه مانند وزن خشک و طول بخش هوایی و ریشه گیاه و همچنین، مقدار کلروفیل کل و کاروتنوئیدها و محتوی پتاسیم گیاه را کاهش داد، در حالی که تیمار گیاهان با SA تحت تنش شوری باعث افزایش آنها شد. مقدار پراکسیداسیون لیپیدهای غشا و درصد نشت غشا و مقدار پراکسید هیدروژن و محتوی سدیم گیاه نیز تحت تیمارهای شوری افزایش یافت، در حالی که حضور SA خارجی باعث کاهش این مقادیر شد. این نتایج می تواند گویای اثر تعدیل کننده SA بر فرآیندهای فیزیولوژیک گیاه درمنه کوهی تحت تنش شوری باشد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، درمنه کوهی، سالیسیلیک اسید
  • نسرین سیدی، سید غلامعلی جلالی، محمد مقدم صفحات 71-80
    پسته وحشی از درختان مناطق نیمه خشک ایران محسوب می شود که از نظر مسایل زیست محیطی و اقتصادی- اجتماعی اهمیت ویژه ای دارد. این گونه به خوبی مطالعه تشریحی نشده است و در برخی حالات تشخیص آن از سایر واریته های گروه Butmela مشکل است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تنوع بر اساس برخی از صفات تشریحی برگ نظیر اندازه دستجات آوندی بود. به این منظور، برگ های جمع آوری شده از سه جمعیت به مدت یک ماه در اتانول 70 درصد قرار گرفت سپس، از هر نمونه برش عرضی تهیه شد. بر اساس نتایج به دست آمده برگ های این گونه دو رویه بوده، برگ ها در هر دو سطح در محل رگبرگ اصلی دارای کرک های کوتاه (از نوع پوششی و غده ای) هستند. ضخامت دسته آوند مرکزی، ضخامت برگ و طول دسته آوند مرکزی به ترتیب بیشترین نقش را در گروه بندی دارند. همچنین، در این بررسی بین دو جنس نر و ماده در رابطه با صفات تشریحی برگ اختلافی مشاهده نشد. نتایج به دست آمده از بررسی های تشریحی در این مطالعه می تواند در مطالعات تاکسونومی این گونه به کار رود.
    کلیدواژگان: پسته وحشی (Pistacia atlantica var kurdica)، دستجات آوندی، صفات تشریحی برگ
  • فهیمه توکلی زانیانی، لیلا شبانی، رویا رضوی زاده صفحات 81-92
    در پژوهش حاضر، فرضیه القای پاسخ های دفاعی در برگ های کلزا (Brassica napus L.) تحت تنش ایزوتیوسیانات بررسی شد. تاثیر متیل و پروپیل ایزوتیوسیانات در غلظت های صفر، 1، 10 و 100 میلی مولار بر تجمع پراکسید هیدروژن، محتوای ترکیبات فنولیک کل، فعالیت آنزیم فنیل آلانین آمونیالیاز و آنزیم گلوتاتیون اس-ترانسفراز در گیاهچه های کلزا ارزیابی شد. افزایش درصد نشت یونی و تجمع پراکسید هیدروژن وجود تنش اکسیداتیو در گیاهچه های کلزا تحت تیمار ایزوتیوسیانات ها را نشان داد. نتایج همبستگی میان فعالیت آنزیم PAL با مقدار ترکیبات فنولیک کل در گیاهچه های تحت تیمار را نشان داد. در این مطالعه، القای فعالیت آنزیم گلوتاتیون اس-ترانسفراز در پاسخ به غلظت یک میلی مولار متیل و پروپپیل ایزوتیوسیانات در گیاهچه های کلزا مشاهده شد. نتایج حاصل پیشنهاد می کند که تولید آنتی اکسیدان ها (ترکیبات فنولیک) تنها مکانیسم سم زدایی در گیاه کلزا نبوده، کانجوگاسیون گلوتاتیون نیز در دفاع گیاه علیه ایزوتیوسیانات ها دخالت دارد.
    کلیدواژگان: ایزوتیوسیانات، فنیل آلانین آمونیالیاز، کلزا، گلوتاتیون اس، ترانسفراز
  • رویا کرمیان، مصطفی اسدبگی، زهرا حاج مرادی صفحات 93-102
    جنس Trigonella L. یکی از جنس های مهم تیره Fabaceae است که اغلب گونه های آن ارزش غذایی و دارویی دارند. در این بررسی، فعالیت پاد اکسایشی (آنتی اکسیدانی) عصاره های متانولی سه گونه از این جنس T. disperma)، T. teheranica و (T. subenervis به روش مهار رادیکال آزاد DPPH ارزیابی شد. محتوای فنل و فلاونوئید کل به ترتیب به روش های فولن-سیوکالتو و کلرید آلومینیوم اندازه گیری شد. همچنین، فعالیت ضد میکروبی عصاره های متانولی به روش انتشار دیسک در برابر شش سویه باکتری گرم مثبت و منفی مطالعه و مقایسه شد. نتایج نشان داد که محتوای فنل کل در سه گونه مطالعه شده از 28/0 ± 8 تا 4/1 ± 2/22 میلی گرم بر گرم وزن خشک و محتوای فلاونوئید کل از 33/0 ± 23/5 تا 2/1 ± 48/10 میلی گرم بر گرم وزن خشک متغیر است. به علاوه، عصاره های گونه های مطالعه شده فعالیت آنتی اکسیدانی درخور توجهی نشان دادند. با وجود این، تفاوت معنی داری میان مقادیر غلظت مهار بیشینه 50 درصد (IC50) آنها مشاهده نشد. بیشترین فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH در گونه T. subenervis با مقدار IC50 معادل 006/0 ± 123/0 میلی گرم بر میلی لیتر مشاهده شد. گونه های مطالعه شده به ویژه T. teheranica فعالیت ضد میکروبی خوبی در برابر باکتری های مورد مطالعه نشان دادند.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضد میکروبی، فلاونوئید، فنل، Trigonella L
  • علیرضا نقی نژاد، سمیه زارع زاده صفحات 103-121
    جنگل های هیرکانی شمال ایران میراثی به جا مانده از دوران سوم زمین شناسی است که امروزه بخش بزرگی از آن در مناطق جلگه ای در اثر فعالیت های مخرب انسانی نابود شده است. این جنگل ها در جنوب دریای خزر دارای اهمیت ویژه ای از نظر حفاظتی و مدیریتی است. جنگل های نور و سیسنگان در مناطق پست مازندران از نظر جامعه شناسی بررسی شدند. با جمع آوری داده های جامعه شناسی از 55 قطعه نمونه و تحلیل داده ها با استفاده از فنون TWINSPAN و DCA در نرم افزار JUICE، چهار واحد پوششی در این دو منطقه تشخیص داده شد که عبارتند از: Celtis australis-Buxus hyrcana، Fraxinus excelsior subsp. coriariifolia-Cardamine tenera، Populus caspica-Alnus subcordata و Parrotia persica-Carpinus betulus. بررسی گسترده گونه های شاخص از تمامی جوامع گیاهی معرفی شده در جنگل های هیرکانی، نشانگر پیوستگی واحدهای پوششی بررسی شده با دو اتحادیه بزرگ Parrotio-Carpinion و Alnion subcordatae است. بدیهی است که تصمیم گیری نهایی برای جایگاه سین تاکسونومی این واحدها بدون بررسی های جامع تر در تمامی بخش های جنگل هیرکانی امکان پذیر نیست.
    کلیدواژگان: تحلیل گونه های شاخص دو طرفه، جامعه شناسی گیاهی، جنگل های جلگه ای، سیسنگان، نور
|
  • Zahra Hosseini, Latifeh Pourakbar Pages 1-12

    Soil pollution by toxic metals is a serious problem for the environment and is also one of the environmental stresses for higher plants. Zinc as a heavy metal plays an important role in many biochemical functions of plants. However، excess amount of zinc is one of the most important growth limiting factors in acid soils. In this investigation five day seedlings of Zea mays L. for 12 days، under hydroponic conditions were treated with concentrations of 0، 400 and 600 of zinc sulfate also malic acid and citric acid 0. 32 mM together with zinc concentrations. Then، plants were harvested and dry weight، root and shoot length، Malondialdehyde (MDA)، H2O2 content and antioxidant enzyme activity (CAT، APX، GR and GPX) was measured. The results showed that by increasing Zn concentration from 400 to 600 µM، root and shoot dry weight and length were decreased، while MDA، H2O2 content، antioxidant enzyme activity were increased. Also، the present of citric and malic acids decreased toxicity effects. Generally، it was concluded that zinc at high concentration induced toxicity effects in Zea mays L. but presece of malic and citric acid decreased toxicity effects in this plant.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Organic acid, H2O2, Zinc toxicity, Malondealdyde
  • Soroush Kargar Khorrami, Rashid Jamei, Siavash Hosseini Sarghein Pages 13-26
    In this study، okra plants were exposed to different ultraviolet (UV) radiation for 12 days. After treatment، leaf surface، root and stem length، fresh and dry weight and photosynthetic pigments، protein and sugar content were evaluated and the results showed that their contents were significantly decreased under UV radiation specially in UV-B and UV-C. The anatomical studies indicated that thickness in the different organs was decreased. Also، it was observed that stomatal density، index contents and stomatal length were increased under UV radiation in UV-B and UV-C. Because of the effects of UV radiation on epidermal cells of stem، leaf and petiole were observed to have decreased epidermal length but epidermal breadth was increased specially in UV-B and UV-C. The results of this study showed that UV-B and UV-C had serious effects on okra plant، but UV-A wasn’t harmful to okra plants.
    Keywords: Anatomy, Ultraviolet radiation, Protein, Pigments, Sugar, Okra
  • Samaneh Rahmatzadeh, Jalil Khara, Seyed Kamal Kazemitabar Pages 27-40
    Mycorrhizas providea symbiotic associations in which the fungus obtains carbon from the plant، while providing the plant with a supply of phosphorus. On the other hand، periwinkle plants (Catharanthus roseus L.) have been investigated due to production of two medicinal alkaloids namely vinblastine and vincristine. In this evaluation، tryptophan was used as precursor of these alkaloids under tissue culture conditions. Inoculation by mycorrhiza induced the growth and survival of several species during acclimatization، which was the most important challenge of tissue culture. For this reason، the regeneration plantlets obtained under different concentrations of tryptophan، were exposed to acclimatization to mycorrhizal colonization and their shoot growth and biochemical factors were evaluated. Results from measurement of length، fresh and dry weights، soluble sugars and total protein content and also، chlorophyll a and b of shoots، indicated the positive role of these two treatments on growth of periwinkle plantlets under acclimatization. The highest amount of height and fresh and dry weight in shoots were obtained in colonized samples with Glomus versiforme and under 0، 150 and 250 mg/l tryptophan treatments، respectively. Also، the highest content of total protein and soluble sugars content was observed in G. versiforme colonized plants under 350 mg/l tryptophan treatment. Finally، evaluation of the chlorophyll a and b contents showed that the highest amount of these factors obtained in the colonized samples with G. versiforme and G. etunicatum، respectively، under 250 mg/l tryptophan treatment.
    Keywords: Regeneration, Periwinkle, Acclimatization, Mycorrhiza
  • Parzhak Zoufan, Atefeh Saadatkhah, Saadat Rastegharzadeh Pages 41-56
    Plants use of water، air and soil plays an important role in changing ecological conditions. Therefore، the plants could be used to purity ecosystems from various pollutions such as heavy metal. In this study، heavy metals concentration such as، Ni، Mn، Zn، Fe and Pb in the plants and soils surrounding steel production industries in east west of Ahwaz city in the Mahshahr-Bandar Imam road was investigated. The results indicated that average bioavailable metal concentration in soil samples changes as Fe> Mn> Zn> Ni> Pb (mg. kg-1). The maximum value of Fe was measured in the shoot of Taraxacum kotschyi (891 mg. kg-1 DW) as a herb and Conocarpus erectus (860. 63 mg. kg-1 DW) as a tree، Zn and Mn maximum was assayed in the shoot of T. kotschyi with 108. 63 and 93. 90 mg. kg-1 DW، respectively. Also، the maximum concentration of Ni was measured in tree type of Eucalyptus camaldulensis with 10. 86 mg. kg-1 DW value. The Pb concentration was not determinable in plant and soil samples. The results of bioconcentration factor and translocation factor indicated that these factors were higher than 1 in most of the cases. Based on the study، it seemed that mentioned metal concentration in plants was lower than defined as threshold in a hyperaccumulator plant. However، it could be assumed that selected plants would be able to accumulate metal in shoot.
    Keywords: Accumulation, Translocation factor, Bioconcentration factor, Heavy metals
  • Zahra Rezayatmand, Ramazan Ali Khavari, Nejad, Gholamreza Asghari Pages 57-70
    In this study، the effects of 0. 5 mg/l exogenous SA on some physiological and biochemical processes of Artemisia aucheri Boiss. under tree levels of salt stress (0، 50 and 150 mm/l) were investigated. The salt stress decreased the parameters of plant growth such as dry weight، aerial parts and roots length، total chlorophyll، carotenoids and potassium content. But، treatment of plant with SA under salt stress increased the above–mentioned parameters. At the same time، peroxidation of membrane lipids، percentage of membrane leakage، the amount of hydrogen peroxide and sodium content of the plant were increased under salt stress. On the contrary، the presence of exogenous SA decreased the above parameters. The obtained results indicated the modulator effects of salicylic acid on physiological processes of the Artemisia aucheri Boiss. under salt stress.
    Keywords: Salt stress, Artemisia aucheri Boiss., Salicylic acid
  • Nasrin Seyedi, Seyed Gholamali Jalali, Mohammad Moghaddam Pages 71-80
    Wild pistachio is one of the tree species in semi-arid areas in Iran that has important environmental and economical- social impacts. This species has not been studied well anatomically and in some cases، distinguishing it from other varieties of Butmela is difficult. The aim of this research was to investigate the diversity of this species based on some anatomical leaf traits such as vascular tissue. For this reason leaves were collected from tree populations and they were kept in ethanol (70 %) for one month، then cross sections were prepared from each sample. Based on the results، the leaves of Pistacia atlantica were bifacial and they had short trichomes (glandular and covering) in both adaxial and abaxial surfaces. Thickness of central vascular tissue، thickness of leaf and length of central vascular tissue had the most important roles in grouping، respectively. Also، no differences were found between male and female trees for anatomical traits. The results from this study could be used in the taxonomy of this species. For example، the form of central vascular tissue in this species was generally oval.
    Keywords: Pistacia atlantica, Vascular tissue, Leaf anatomical traits
  • Fahimeh Tavakoli Zanyani, Leila Shabani, Roya Razavizadeh Pages 81-92
    In this study، the hypothesis that defense response in leaves of the oilseed rape is induced under isothiocyanate stress was investigated. The effects of different concentrations of of methyl and propyl isothiocyanates (0، 1، 10 and 100 mM) were evaluated on accumulation of hydrogen peroxide، phenolic compound content and PAL and GST enzymes activities in Brassica napus L. Oxidative stress in isothiocyanates treated oilseed rape plantlets was deduced from increment of percentage of electrolyte leakage and from accumulation of hydrogen peroxide. Results showed that the PAL activity was significantly correlated to the contents of phenolic compounds in response to isothiocyanates. Results also showed that GST activity was induced in oilseed rape plantlets in response to exposure to 1mM isothiocyanate. Results suggested that production of total phenolic compound was not the only means of detoxifying in the oilseed rape plantlets and glutathione conjugation was also involved in the defense response to toxification in oilseed rape.
    Keywords: Isothiocyanate, Phenylalanine ammonia, lyase, Oil seed rape, Glutathione S, transferase
  • Roya Karamian, Mostafa Asadbegy, Zahra Hajmoradi Pages 93-102
    This paper represents a comparative study of total phenol and flavonoid contents، antioxidant and antimicrobial activities of the methanolic extracts of three Trigonella species، namely T. disperma، T. teheranica and T. subnervis. Total phenol and flavonoid contents were determined by Folin Ciocalteu and Aluminum chloride colorimertric methods، respectively. DPPH free radical scavenging assay was used to evaluate antioxidant activity. In addition، antibacterial activities of the extracts against six gram positive and negative bacteria were studied by disc diffusion method. Total phenol and flavonoid contents varied from respectively 8 ± 0. 28 to 22. 2 ± 1. 4 mg/g dw and 5. 23 ± 0. 33 to 10. 48 ± 1. 2 mg/g dw، in the studied species. In addition، the species showed high antioxidant capacities. However، there were no significant differences between their IC50 values. The highest scavenging potency of DPPH free radical was observed in T. subenervis with IC50 = 0. 123 ± 0. 006 mg/ml. All three species، especially T. teheranica showed remarkable antimicrobial activity against some studied bacteria.
    Keywords: Antimicrobial activity, Antioxidant activity, Flavonoid, Phenol, Trigonella
  • Alireza Naqinezhad, Somayeh Zarezadeh Pages 103-121
    The northern forests of Iran are Tertiary relicts and large parts of its lowlands have been destroyed due to human interference. However، only some small patches of these forests have remained yet which deserve a high value of conservation policies. Noor and Sisangan forests in Mazandaran lowlands were investigated with a phytosociological approach. The phytosociological data were collected from 55 relevés and classified using modified TWINSPAN in the JUICE software. Four vegetation unites were described: Celtis australis-Buxus hyrcana، Fraxinus excelsior subsp. coriariifolia-Cardamine tenera، Populus caspica-Alnus subcordata and Parrotia persica-Carpinus betulus. Exhaustive investigation of all diagnostic species of described communities in the Hyrcanian forest، clarified the connectivity of the studied vegetation unites with two major alliances، Parrotio-Carpinion and Alnion subcordatae. Obviously، the final decision on the syntaxonomical situation of the associations would be impossible without more a comprehensive investigation on the whole Hyrcanian area.
    Keywords: TWINSPAN, Phytosociology, Lowland forests, Sisangan, Noor